Höst

När hösten bjuder på sådana här galet fina dagar tänker jag att hästen är rätt bra ändå...
Och till våren kan lill-kompisen Vilhelm också åka med i skrindan...
 
/Josefine

Måndag

Vilken dag... Är helt slut! Men en bra dag har det minsann varit. Vi började med en morgon/förmiddag på biblioteket med att titta i böcker och åt mellis. Elvin somnade lagom till teatern började, så jag och Lilja kunde sitta och uppleva teatern utan att behöva jaga lillebror. Och efter det körde vi raka vägen till Boarp. En riktigt fin och solig dag hos Hillevi och Matilda med Mia och Vilhelm. Jag trivs så bra att vara föräldraledig. Och extra kul blir det när mina närmsta vänner också är hemma med sina små...
 
Sen stannade vi hos Mormor och Morfar. Det blev ett fin återseende av fåren och hönorna som barnen träffade varje dag i somras.
 

/Josefine

Böcker

När barnen blir stora kommer jag bli så glad om de hittar något intresse. Jag struntar egentligen i vad som de kommer gilla. Spelar ingen roll om det blir handboll, gymnastik, något instrument eller teater. Bara de hittar något som de tycker är roligt.
 
Men är det något som jag vill att de ska tycka om, så är det just böcker. Jag älskar böcker. Jag älskar att läsa. Tyvärr hinner inte jag läsa vuxenlitteratur på samma sätt som tidigare. Varför är det då så viktigt med barn och böcker? Anledningarna är många. Dels, jag älskar stunden när jag läser för barnen. Det är det mysigaste som finns. Man får tillsammans med barnen tillgång till flera nya världar. Med hjälp av karaktärerna i böckerna kan man som förälder komma åt vad som rör sig i deras små huvuden. Och som en fet bonus får de ett rikare språk. De barn som haft föräldrar som läser för dem har med sig 18000 ord när de börjar skolan. De som inte haft tillgång till högläsning har bara med sig 9000 ord. Eftersom språket är centralt i alla ämnen i skolan är det klart att det är en fördel med ett rikt språk. Allt blir ju lite roligare och enklare om man förstår. Och skolan ska vara rolig tycker jag!
 
Barn är olika. Och det här med böcker har varit så olika med Lilja och Elvin. Lilja har sen hon bara varit några månader fullkomligt älskat böcker. Hon vill att vi läser för henne, ofta och mycket och hon har ett stort intresse för bokstäver. Har precis börjat ljuda ihop korta ord och skriver bokstäver överallt. En av veckans höjdpunkter är när bokbussen kommer. Med Elvin har det inte varit lika lätt... Kasta, banka, bita, riva! Ja, han fattade liksom inte grejen. MEN, jag och M har varit envisa. Vi har suttit med honom varje dag i flera månader, tittat i böckerna, läst korta stunder. Köpt nya barnböcker, med flikar, någon med bongårdsdjurens läten, allt för att fånga hans intresse. Och nu, de senaste veckorna är det Elvin som kommer med böcker till oss och vill att vi ska läsa. Och det är så roligt! Med detta inlägg vill jag bara visa att alla föds inte med ett intresse för böcker. Men skam, den som ger sig.
 

Många mysiga stunder blir det!
 
/Josefine
 

En sådan dag...

Det är ingen hemlighet att jag trivs så bra med att vara hemma med barnen. Jag lägger ingen värdering i hur andra gör för jag tror att alla föräldrar strävar efter att lösa vardagspusslet på bästa sätt för sin familj. Jag kommer vara hemma tills nästa läsår, vilket innebär att jag har elva månader kvar. Och det känns skönt att inte tvingas börja en mental nedräkning för livet som kommer efter denna mammabubbla.

Men hur mycket jag trivs, så är det klart att med två små är vissa dagar bättre än andra. Trots att jag tycker jag planera och förbereder dagarna så bra jag bara kan. I torsdags var det en av de något svettigare dagarna. Lilja skulle till förskolan en sväng och jag och Elvin skulle direkt till simmet. Verkligen direkt... Och där på tavlan innan för dörren stod ett meddelande som ingen förälder vill läsa... "Just nu har vi några fall av MAGINFLUENSA". När jag inte tvunget måste lämna, när jag inte har ett jobb som jag verkligen måste gå till, då vill jag inte lämna och hålla tummarna för det bästa. Förkylning, javisst, men magbaciller som lätt kan slå ner en hel familj, nej, det vill jag undvika så gott det bara gå... Tack och lov var syster hemma så Lilja kunde leka med kusinen en stund så det löste sig bra. Och jag och Elvin hann hoppa ner i plurret!

Därefter småbarnslivskaos XXL. Trött och hungrig treåring och en Elvin, helt slut efter simmet. Ingen förberedd lunch (eftersom Lilja egentligen skulle äta på förskolan). Micra mat ur frysen som enligt väntande barn tog alldeles för lång tid. Elvin lyckas i samma stund sätta på duschmunstycket i badkaret på fullt tryck, med öppen toalettdörr. Vatten i badrummet, golv, väggar, tak och ut i heeeela hallen... Torka vatten, torka utspilld mjölk, torka liten rumpa, torka tårar... Torka, torka, torka och sen somnade Elvin och jag och Lilja bäddade ner oss i soffan med ett berg av böcker. Stressnivåerna i kroppen la sig snabbt tillrätta. Och i samma ögonblick glömdes de jobbiga stunderna bort... 

 
Trots att Elvin är mer vild än tam brukar tålamodet räcka till. Kanske för att han oftast är glad, nyfiken och hittar på, minst sagt, oväntade saker. Jag har inte långtråkigt en sekund =)! Igår lyckades han tillexempel fastna I en leksaksspis. Han slutar aldrig att förvåna...
 
/Josefine

 


Kan vi bestämma att vi tvättar oss???

Förra veckan drog barnens baby- och minisim igång. Men pga. snorig näsa och att Lilja åkte till djurparken börjar vi denna vecka. Något som jag och M sett fram emot. Båda älskar stunden i vattnet med våra guldfiskar och så länge de tycker det är roligt kommer vi fortsätta. Känns som ett härligt nöje, samtidigt som en bra inverstering. 

Jag är engagerad i simföreningen och sitter med i styrelsen. Något som ständigt kommer upp på agendan är det dåliga vattnet som beror på att allt färre tar sig tiden att tvätta sig ordentligt innan man hoppar i bassängen. Jag kan som så många andra vistas i badhus, vittna om att allt färre duschar innan och nästan ingen gör det utan badkläder. Visst, det finns många som tycker det är lite smått jobbigt att tvaga sig i gemensamma duschar, men vad är värst? Visa sig naken eller simma runt i andras intima smuts? Läste denna artikel och tycker det är onödigt att försöka sätta ord på mina tankar när någon redan gjort det så bra.

Läs Malins artikel och sen kan vi väl bestämma att aldrig hoppa ner i en offentlig bassäng utan att ha duschat... ORDENTLIGT! 

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/malinwollin/article21243397.ab

För jag vill inte heller tvätta av min smuts för att bada i någon annans...

/Josefine


Kompisar

Det finns många fördelar att ha syster med familj så nära. Man kan tillexempel få med ett extra barn hem efter förskolan...


/Josefine

Augusti i september!

Jag måste bara säga att jag tycker det är trevligt att så många trots mycket sämre uppdatering väljer att titta in på bloggen. Jag hoppas att det kommer finnas mer tid i höst, för jag tycker fortfarande det är roligt. Eftersom jag främst skriver för min egen skull, dels för att få skriva av mig och dels för att kunna gå tillbaka och minnas fortsätter bildbombandet från sommaren. Sist ut är augusti som kommer här!
 
Grötvik är en av våra absoluta favoritplatser! Några besök blev det i sommar. Lilja fiskade krabbor och det var riktigt roligt!


Det blev några fina kvällsdopp i Skärshult.
 
Vi firade syster och hela hennes familj. Evelina och Johan som fyllde 30 firades med vuxenkalas!

En vecka tidigare än planerat kunde vi flytta hem. Till vårt hem! Några vänner kom över på grille!

Vi hade en familjedag i Ängelholms hembygdspark. Så mysigt ställe!
 

Och Lilja blev överlycklig över ett besök på Äventyrslandet. 

/Josefine

Understand

 
 
Igår hade jag svårt att somna. Jag kände mig ledsen in i själen. Och hela dagen har denna känsla av olust hängt sig kvar. Alla dessa hemska bilder som visas, på dessa stackars barn. Människor som tvingats lämna allt. Och här sitter jag och känner mig så oerhört privilegierad. Det är hög tid för förändring. Dags att sluta prata om "volymer" och "lyckosökare". Alla EU-länder måste visa medmänsklighet och ta ansvar. Tillsammans kan vi göra skillnad.
 
Smsa FLYKT till 72999 så bidrar du med 100 kr till Radiohjälpens insamling.
 
/Josefine

Minnen juli

 

 Vår sommar var inte en vanlig sommar, men allt gick så mycket bättre än vad vi vågat hoppats på...

Jag fortsätter bomba med sommarbilder. Juli i bilder kommer här!
  
Mysig dag i Skärshult...


Besök hos fam. Örn.

En fin dag i Särdal...


Men annars var det mer sjö än hav denna sommar.
 
Inte bara Lilja som har ny hoj!


Mera fina kvällsdopp...
 
 Prostens Pizza med fina vänner...
 
En tur med morotcykeln och så kom Ella och familjen och hälsade på.


Ylasryd och lunch i Vallsnäs.

Jag och Lilja gjorde en utflykt till Smålandsstenar och åt goda våfflor på Elins Café.
Vi fiskade hos farfar.
 
 Och så kom lilla Vilhelm och hans fina föräldrar.  


På annorlunda fik med djur och en tam kalkon.
 
 
Sen var juli slut...
 
/Josefine
 

RSS 2.0