Mitt 2016

Jag och M har kollat på svt:s årskrönika. Det var kort sagt en mörk historia. Jag känner en gnagande oro i hela mig. När jag läser reportage som detta gör det så ont att hjärtat nästa spricker. Jag tänker tankar om hur dessa föräldrar tvingas genomföra dessa helvetesfärder med sina små. Jag känner mig nästan skamligt priviligierad. Jag önskar så att 2016 bjuder på fler ljusglimtar i ett globalt perspektiv.
 
Hur som helst. Samtidigt rullar det som är vår verklighet på.
Som alla andra tidigare år kommer en tillbakablick på mitt år. Mitt 2016. Och det har varit ett bra år...
 
Vi firade in 2015 tillsammans med Jonas och Maria.
Och lite vinter hade vi i alla fall...
I februari var det en stor dag... Vi fick nycklarna till vårt nya hem!
Och när våren började komma ville Elvin inte längre bara krypa. Så härligt med en egen trädgård!
 
Vi firade påsken!

I maj åkte vi på minisemester i Göteborg.
I juni fick vi ett ryck och gjorde en spontan tripp till Kreta. Vi kommer alltid att minnas hur överraskade mina föräldrar och morföräldrar blev på Landvetter!
Direkt när vi kom hem påbörjade vi etapp två i huset. ALLT skulle rivas... Vi flyttade hem till mina föräldrar medans M slet som ett djur hela sommaren.
 
Och en sommar på landet var en bra sommar för barnen. Och så mycket bättre än renoveringskaos...
 
Det blev många fina sommarminnen!

"Borta bra men hemma bäst" är så sant. Det var en underbar känsla att flytta hem igen!
Jag har hela hösten varit så nöjd med att vi tog ett beslut att vara hemma med barnen tills Elvin fyllt två år. Tid att landa i det nya och tid att bara vara. Jag har inte långtråkigt en enda sekund!
 
Det har funnits tid att umgås med mina fina vänner som också är hemma med sina små. Och trots lite avstånd tycker jag att vi fått till det riktigt bra.
Sista helgen i november hade vi pepparkaksbak hos mormor och morfar.
 
Och året avslutades med en härlig julledighet tillsammans!
Gott nytt år!
 
/Josefine
 

Juldagen

Om julafton var en bra dag så fortsatte juldagen lika julig och bra. Ett julfint Nissalund bjöd på god mat, bus med storkusinerna, besök av Tomten och firandet fortsatte tills barnens somnade på rekordtid i bilen. Och jag tänker fortsätta att ha kvar julen i mig, åtminstone ett par dagar till...
 

/Josefine

Julafton

Årets julafton blev en riktigt bra dag. Vi började hemma. Första julen i vårt hus! Och det blev en julafton värd att minnas. En dag när allt rullade på som det skulle. Barnen var friska och glada. En magisk snökula i julstrumporna var en bra start på morgonen. Vi åt skinksmörgås till frukost innan vi hade lite paketöppning. Sen förberedde oss för avfärd till mina föräldrar. Mammas mat lika god som vanligt, fullt ös med mina kusiner på kvällen, väntan på Tomten, gröt och pappa spelade dragspel så dansen runt granen blev sådär riktigt bra.

Bildexplosion kommer här!

 

/Josefine

Familjen KleinfeldLilja tyckte vi skulle åka till Mormor och Morfar direkt. Och Elvin förstod inte riktigt vad vi höll på med. Men två kort framför granen blev det i alla fall =).
 
/Josefine
 
 

...

 
Det har varit en bra jul...
 
/Josefine

Hemma

Efter två dagar av julfirande var det skönt att vakna hemma. Om än i ett kletigt hem... När vi kom hem sent igår tyckte vi att det doftade lite väl mycket glögg. Tydligen var årets glögg inte riktigt färdigjäst. En flaska hade exploderat så här var en liter halvtorkad glögg och glassplitter i hela köket som hade runnit in under köksön. Det var bara att börja torka. Sådär kul... Hur som helst är vi hemma. Många väskor kvar att packa upp... Men istället tar vi det så lugnt vi kan. Elvin sover. Lilja pysslar med nya klapparna. Julefrid...


/Josefine


Dan före dan

Ja, då var vi här. Julen är här på riktigt! Visst hade lite snö varit trevligt, men jag känner ändå julen i mig. Och jag älskar det! Jag känner ingen stress, inga krav. Klapparna är inslagna sen ett par dagar. Men inte förrän ikväll, när barnen somnat la vi dom under granen. Annars brukar de ligga där ett par dagar, men det går ej detta år av förklarliga skäl (läs Elvin...). Det som är skönt är att det inte blivit vansinnigt mycket klappar. För då mår jag illa. Klappar här julen till, i lagom mängd, precis som med julgodis (fast det är svårare tycket jag;)). Istället för klappar önskar jag att världen blir en bättre plats att vara på. Låter så klyschigt jag vet, men efter denna höst, med så mycket elände i världen, hoppas jag att 2016 bjuder på förändringar åt rätt riktning. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Jag köpte precis en julklapp, till mig själv: ett "Katastrofpaket" hos Unicef. Det får mig att må lite bättre i både kropp och själ. Gör det du med vettja!
 
Hur som helst önskar jag en fröjdefull jul till alla ni som fortfarande kilar in här. Ta hand om varandra! 
 
 
/Josefine

Ho ho!

Elvin Kleinfeld. Jag slutar aldrig att förvånas... Han kan inte öppna kylskåpet själv, men har ändå lyckats pynta med två tomtar. Fråga mig inte när han hann sätta in dom. "Ho ho!" skrek han och bankade på dörren. Skrattade och var mycket nöjd med sig själv...


/Josefine

Grön och grann


Jag tycker dagarna innan jul är lika härliga som själva julfiradet. I måndags kunde vi (läs jag) inte hålla mig längre. Granen står nu grön och grann i stugan. Lilja tyckte det var så kul att pynta och Elvin pyntade ner kan man säga. De var i alla fall väldigt nöjda när stjärnan kom på plats!
 
 
/Josefine
 

Helgen

Ja, det var en bra helg. I lördags hade vi det årliga Julmyset. Första julkalaset i vårt alldeles egna hus. När jag var gravid med Lilja hade jag ingen ork alls att ställa till med något julbord. Då bestämde vi att istället beställa pizza. Och det har vi gjort sen dess. Så himla enkelt och trevligt! Så det blev pizza, julklappsspel och så en riktigt god och julig glasstårta på det.
 
 
Sen åkte vi uppåt för att lussa. Första stoppet hos "Gamlis och Gubbis", dvs. min mormor och morfar.

Jag hade en riktigt mysig lussefika hos Mia.
 
Och Mia och Vilhelm fick ett Lucia-framträdande igår. Det var ett rörligt litet tåg kan man säga, som gick runt, runt flera varv!

Efter att ha hälsat på "Gamlemor och Gamlefar", dvs. Marcus mormor och morfar åkte jag hem med min lilla stjärngosse och tomtenisse. Så mysigt med Lucia!
 
/Josefine

Lucia

Det har varit intensiva dagar. Men det har varit bra dagar. Dessa Lucia-dagar har spenderats med med världens gladaste Stjärngosse och en liten busig tomtenisse. Det ger energi tillbaka vill jag lova. Det började med Lucia-firande på förskolan tidigt i fredags morse. Och jag känner hur julen kryper in i mig...


/Josefine

Denna gosse

 
Denna gosse...
Han är så snabb. Han hinner verkligen allt. Jag har slutat att förvånas.
 
Slänga i förpackning av krossade tomat i lussebullesmeten. Lägga in ett pussel i askan i kaminen. Trycka ut en tandkrämstub samt smörja in hela magen med tandkräm. Välta adventspyntet med mossa, igen. Hälla ut en mugg vatten i min sko. Trycka i Liljas stetoskop i rågmjölet.
 
Ett litet urval av vad som hänt. Idag. Efter lunch. Jag överväger att hoppa julgran i år...
 
/Josefine

Ut

Sådana dagar, när gatlamporna lyser för att det inte ljusnar ordentligt. När regnet inte syns men man blir blöt ändå. Då är det bara att resa sig, ta på rätt kläder och gå ut. 
 
Hålla handen. Hela tiden.
 
/Josefine

Simsalabim

Hur jag än plockar och försöker hålla hemmet i ett skick som kan anses vara ok om dagarna är det ett mission imposible när Elvin är vaken. Jag har länge tänkt att visa före- och efter-bilder av vårt hem. Men när tromben Elvin dragit fram är det inte riktigt läge för fotografering. Även om det är en del av min vardag kanske inte det är just det som jag väljer att visa upp...
 
Nu när vi hunnit bo in oss ordentligt glömmer jag hur mycket vi faktiskt har förändrat det här gamla huset. Jag kan inte förstå hur vi fick ihop en fungerande vardag i starten när vi flyttade in på nedervåningen och samtidigt totalt blåste ur övervåningen. Men det är väl så, att när man är i en förändring och vet att det är tillfälligt så rullar liksom dagarna på.
 
Idag hade vi en mäklare här för att värdera huset. Med andra ord var här mer i ordning än en vanlig torsdag. Elvin sov gott efter babysimmet så jag passade på att ta några bilder. (Jag hade inga bra före-bilder det är de från hemnet, innan vi köpte huset.)
 
Så välkomna hem till oss:
 
Vi börjar med bilder från nedervåningen. Detta jätteprojekt som Marcus med hjälv av snälla familjemedlemmar rodde i land på 7 veckor. Allt revs ner, hela vägen ner till torpagrunden. 2 ton kolrester i bjälklagret åkte till tippen. Alla innerväggar revs och den nya planlösningen växte fram. Allt riktat och rakt. Fyra små rum blev en hall och ett kombinerat vardagsrum/matplats/kök. Precis en sådan planlösning som vi vill ha. En större entré in i vardagsrummet gör att hallen känns rymligare. Eftersom vi inte har någon groventré (ännu) så valde vi att bygga en walk-in-garderob under trappan där vi får in ytterkläder och allt annat som inte behöver hänga framme. Vi har lagt ekparkett med breda plank, tapetserat med en tapet från Rusta som jag fullkomligt älskar och köket är från IKEA. Alla fönster är nya, och vi valde flaggfönster i gammal stil. Ja, det är bara badrummet och trappan som är kvar.

 Hallen före:

Hallen efter:
 
 Vardagsrum innan:

Vardagsrum efter:
 
Matrum innan:
 
Matplats efter:
 
Köket innan:
 
Köket efter:
 
Ja, det har blivit en stor förändring. Marcus har gjort ett makalöst jobb!
/Josefine

Jultok

Det är ingen hemlighet att jag gillar julen. Nej, gilla är ett för klent ord... Älskar är minsann ingen överdrift! Jag blir varm i kroppen av vackra jullåtar, ljusen, och pyntandet. För även om det inte är jul ännu så är de här veckorna innan jul liksom starten.

I söndags, 1:a advent, så tände vi ljusen både inne och trädgården och bakade lussebullar (läs lussekatter, lussekrabbor, lussemaskar och lussebajskorvar). Mysig stund i alla fall och goda blev de också!

 
/Josefine

RSS 2.0