Läslov

Igår åkte barnen hem till mina föräldrar och firade att de har höstlov. Själv jobbar jag två dagar till innan jag tar lite ledighet. Efter en lååång förkylning ska det bli riktigt skönt! Höstlovet, som nu ofta kallas för läslovet. Jag tycker att det är fint att barns läsning uppmärksammas, men en vecka om året är inte bra nog. Idag läser bara en av fyra föräldrar för sitt barn. Forskning visar att om du läser för ditt barn kommer hen vid 17 års ålder kunna ca. 50 000 ord. Om du inte läser kommer hen kunna ca. 15 000 ord vid samma ålder. Att sitta vid en Ipad ger inte samma resultat. När jag är gammal och barnen utflugna kanske jag kommer ånga vissa beslut kring barnuppfostran och om mitt föräldrarskap. Men det jag vet är att jag aldrig kommer att ängra alla de timmar vi läst för våra barn. I vårt hem finns det böcker överallt. Att kunna kura ner i soffan med barnen med ett berg av böcker är det blad det bästa och mysigaste jag vet. 
 
 
 
Här kommer några av de barnböcker som vi läser hemma hos oss.
 
Böcker som passar för de lite yngre barnen. Astrid Lindgren är alltid min favorit och mötet mellan Madicken, Lisabeth och Mia och Mattis är så spännande ur ett barns ögon. Pija Lindenbaum skriver både roligt och viktigt för de små barnen. Pudlar och Pommes är helt fantastisk. För vad gör hunderna när maten tar slut och de till och med inte ha några plåster. Jo, då måste man flytta till ett annat land. Otroligt fin och tämkvärd berättelse precis som Grodan och främlingen.
 
Josefin Sundström lyckas fånga det som är viktigt i en femåringsliv och göra det spännande. Som att glömma baddräkten till simskolan, när kompisen bryter armen och när man blir sjuk på sitt eget kalas. Alldeles lagom mycket action!
 
 
Böckerna om Dunne (ska läsas i rätt ordning) passar bra till de barn som börjat skolan. En otroligt fin serie om vänskap.
 
Min nya favorit är Lisa. Nästan för spännande för, men när vi håller handen går det bra. En serie om utanförskap och om att vara modig. Lisa är en ny Pippi Långstrum! Mycket rapp och mycket action.
 
Bara för att ditt barn knäckt läskoden ska du inte sluta läsa högt. Men dessa böcker är bra "läsa-själv-böcker. Böcker som är skrivna för att vara "lätta att läsa" har ett torftigare språk. Dessa böcker ingår alla i olika serier vilket är bra, så blir barnet bekant med karaktärerna. 
 
Denna bok fick Elvin i doppresent och den är fortfarande en av barnens favoriter. Bra variation på såmngerna!
 
Ha nu ett fint läslov!
 
/Josefine

Fredag

Igår hälsade jag på lilla L i skolan. Underbart att ha möjlighet att lägga allt mitt fokus på henne. Efter det åkte hela familjen till tandläkaren i Falkenberg. Vi gör så varje år. Lika bra att boka i allihopa! Check på den! Innan vi åkte hem blev det mellis på mysiga Borgmästargården. Jag ville ta med både soffa, bord och lampor med mig hem...

(null)

/Josefine

Påminnelse

Förvandlingen av vårt hus har pågått i över 3,5 år. Projekten har avlöst varandra. Vissa perioder har varit mer intensiva och andra något lugnare. Med mantrat, "en sak i taget", som en ständig påminnelse känns det som vi börjar komma i mål. Ibland får jag påminna mig om resan hit. För ett år sedan saknade vi badrum och duschade i sex månader i vårt mindre charmiga gamla pannrum i ett gammalt badkar. M kunde inte stå rak, det var kallt på vintern och det är kul att barnen minns det som ett "supermysigt ställe". Denna höst njuter jag av extra åt vårt badrum som blev lika fint som jag drömt om. Och lite till... 


(null)


/Josefine

Helg

Igår struntade vi i växande tvättberg, fasadmålning, dammråttor, behov av storhandling och allmänt vadagsstök. Vi packade bilen med picknick, minigrillen och två glada barn och körde till Danska fall vid Simlångsdalen. Och där tillbringade vi hela dagen. På stora stenar vid vattnet i en skog. Hela dagen lite oroliga att Elvin skulle drutta i. Men det fick bra! Vattenfallet var bara ett stenkast ifrån oss. Träden som plötsligt blivit så vackert höstiga. Vi spelade UNO, kastade kottar, gjorde barkbåtar och fullkomligt njöt av denna fina dag. Samtidigt som klimatångesten finns gnagande i mig. Men en höstdag med familjen gjorde oss så gott. Barnen undrade hur många mil vi vandrat i skogen. Svaret på den frågan var 2 km. Men 2000m låter oändligt långt i barnens öron;). 

(null)

(null)

/Josefine 

Måndagslyxen

Min mamma och pappa har pysslat E idag. Och ingen trivs bättre en sån dag bättre än han! Dessutom skämmde de bort oss med att handla det som saknades inför denna hektiska vecka och kvällsmaten stod på spisen när vi kom hem. Det kallar jag måndagslyx!

(null)
❤️

/Josefine 

Sommar

Ja, en fin sommar blev det...

 
/Josefine
 

4

Denna höst blev mina lediga dagar något nytt. Inte det att bara ha den lyxen att inte jobba heltid. Utan nu är det en dag med Elvin. På tu man hand. Det är verkligen något nytt! En fyraåring har så fina tankar. En energi framåt som jag beudrar. En nyfikenhet som aldrig tycks tryta. 
 
 
Med en fyraåring kan man gå en promenad och för att leta efter de bästa backarna på Kärleken. Och lilla E ser mest möjligheter... "Mamma... Alla branta backar blir ju en nerförsbacke om man går upp och cyklar ner på rätt håll!"
 
/Josefine
 
 

Tack Mia

Mia Skäringer är en kvinna som jag beundrar på många sätt. Hennes serie i tre delar, "Kroppshets", är ett tittartips på svtplay i höst. När jag såg denna serie förstärks min tacksamhet gentemot min kropp. Denna kropp som känt så mycket smärta genom åren, burit och fött våra fina barn och den tar mig fram i livet. Vårt ärtstörda samhälle gör det svårt att bara få vara. Men kanske för att jag på nära håll sett vilken kraft de vidriga hjärnaspöken har jag inte orkat  hålla på att krångla. Orkar inte. Det gör mig ont att höra kvinnornas berättelser, om detta eviga hat. Tack Mia, för en tänkvärd serie! Du gör skillnad.

 

...

Ja, i förra inlägget sa det PANG och sen kom en mycket välbehövd semester. Denna varma sommar då jag tankat energi tillsammans med familjen. Sen blev dagar blir veckor och veckor blir månader. Nu är det höst och jag känner mig mer i balans och även om det som kallas vardag och familjepussel är i full gång. Vår tös har blivit skoltjej, lillkillen växer så det knakar och jag känner livet i mig. En vecka på Kreta gav oss dessutom en fin inledning av hösten. Denna vecka som jag alltid ska minnas.

  (null)

 
/Josefine
 


RSS 2.0