Höstrusk

Playdate och höstrusk. Det blir faktiskt en riktigt bra torsdag fm. nu sover Lilja och jag tänkte lägga mig och läsa en stund. Visst är det underbart att ha en bok att riktigt längta till!

Och lite angående inlägget från igår... Läste detta idag:
 
Så, det lönar sig verkligen att läsa för sina små barn. All forskning pekar på det. Man fyller även på det passiva ordförrådet, det gäller även för de barn som ännu inte kan prata. Jag menar, tänk så många ord ett litet barn förstår utan att själv kunna säga det. En kompis frågade var jag hade köpt tallriksunderläggen, det glömde jag ju skriva igår. De finns på Leklyckan i Halmstad. Det finns en massa olika och Liljas har jag diskar varje dag sen i våras och det håller bra!
 
/Josefine

Tankar kring språkutveckling

Jag tycker det är roligt och fascinerande att se hur Lilja lär sig nya saker. Just nu är det främst språket som utvecklas i raketfart. Och språk är så intressant tycker jag. (Vilket är en av anledningarna till att jag valde att bli lärare!) Lilja sa ett par ord innan hon började gå och sen är det så häftigt, för under de veckor som hon lärde sig att gå, då stod språkutvecklingen på paus. Hjärnan prioriterar verkligen en sak i taget. Sen har det bara exploderat med ord. För en månad sen hände det ibland att hon fick ihop två ord, som "titta dä", "pappa sko" "där bil" osv. Men nu händer det allt oftare. Idag på morgonen när Lilja tyckte att det var morgon sa hon "mamma upp". När vi är ute och går är det inte längre bara jag som pratar. Nu låter det "täd, täd, täd... Mamma bil... Täd täd... Åh labil! (lastbil)".
 
Vi läser böcker, massor av böcker varje dag. Och så sjunger vi, mycket! Helt plötsligt kunde hon rörelserna till en massa sånger. För att inte tala om hennes och kusin Alicias egna dans till "Copacabanana"! Det som är viktigt att komma ihåg är att barn behöver upprepningar. Som förälder få man läsa samma bok om och om igen och sjunga samma sång så mycket att man till slut vill bränna den där "Knacka på-boken" och spy på "Krokodilen i bilen". Vissa av er känner kanske igen det.. Men det är just då, när man tycker att det känns uttjatat, det är då de små liven ropar "meeeee!".
 
Att samtal, böcker och sånger gynnar språkutvecklingen, det vet vi nog allihopa. En annan sak som jag vill tipsa om är något så simpelt som ett tallriksunderlägg. Jag köpte det när Lilja var så stor att hon nätt och jämt kunde sitta i sin stol. Vi har det alltid framme när hon äter och det har gett så många ord. Från allra första början satt hon mest och kollade på alla fina färger. Sen lärde hon sig peka på alla saker och nu kan hon nästan säga alla ord. Till och med "pipiga" (nyckelpiga)!

/Josefine

Så som i himlen...

Ja, denna vecka är en bra vecka att besöka Ricardos glass vid Möllegård. De har chokladvecka. 12 olika sorter choklad glass! Så som i himlen, om man är chokladälskare som jag. Dock var det lite kyligt att äta ute... Jag hoppas att deras servering snart är klar. Hur som helst, glassen som var gjord på 80% choklad var magisk. En av de bästa jag någonsin ätit...


/Josefine

Höst

Då sitter jag här. Lilja sover efter en fin dag med Anna och Agnes. Kanske är det lite lugnet före stormen. Vi får väl se...
 
Nu är det verkligen höst. Helgen spenderades med fina vänner och familj. Och det kändes verkligen höst. Kvällen hos Hillevi och Jonas var en höstkväll när den är som bäst. De bjöd på fantastisk god mat, jag menar hur gott är det inte med älgfilé?
 
Med hösten kommer behov att uppdatera sin garderob, vilket nu för tiden mera gått över till att se över Liljas kläder. Liljas kusiner är snälla så i hennes garderob finns mycket arvegods vilket jag tycker är jättebra. Men visst behöver man också köpa en del nytt. Och jag tycker det är roligt med barnkläder. Det måste vara bekvämt och praktiskt men det kan ju vara både bekvämt, praktiskt, fint och prisvärt på samma gång. Har tidigare hyllat Pomp de lux för deras fantastiska barnkläder. Prisvärt, bra kvalité och även många ekologiska plagg. Zara har också en massa fint (Liljas superfina höstkappa fyndade jag där). De lyckas med konsten att till och med ha tryck på tröjorna utan att förstöra. Också mycket prisvärt! Mamma köpte en fantastisk söt liten tunika till Lilja när hon var i Barcelona (hittade ingen bild på nätet och just nu ligger Liljas i tvättkorgen...). Det som man få tänka på är att de är väldigt små och smala i storlekarna. Mamma köpte i stl. 104 (!!!) och den var bara lite lång i ärmarna och så blev det mer en skön tunika istället för en tight tröja. Hur som helst, ett besök på http://www.zara.com/se/ är aldrig fel. Även http://se.nextdirect.com/en/ har en hel del fina kläder med free shipping till Sverige.
 
bilder från zara.com
 
/Josefine

Minnen

Jag har en liten lista som jag försöker hinna beta av när Lilja sover om dagarna som helst ska vara klart innan jag börja jobba ordentligt. Jag menar, om jag inte kan hitta tid nu lär det bli än svårare till våren. Det handla bland annat om att sortera minnen. För att ha minnen i en enda röra gör ingen människa glad. Snarare frustrerad. Som ni säkert vet älskar jag att fota. Och för att det ska fungera och inte medföra frustration krävs systematisk sortering och framför allt att vara bra på att slänga. Det sista har blivit svårare sen Lilja kom. Jag tycker såklart att varenda foto är fint som hon är med på. Men femtio kort på Lilja i lövhögen blir bättre om man åtminstone får ner det till tio. I veckan har jag framkallat en massa bilder. Ja, typ från februari till nu. Så visst låg jag några månader efter, men det gick ändå smidigt eftersom allt redan låg i mappar. Övervägde att köra på fotoböcker, men det är ändå något visst med fotoalbum...

Och ni som också fota mycket, se till att ha fotona dubbelsparade! En dator kan alltid gå sönder... Hur som helst, nu ska bara bilderna in i Liljas album. Sedan ska jag börja bränna alla minifilmer på dvd!


/Josefine

Morgon

En bra dag startar med en bra morgon!


131020

Jag har inte sett fram emot denna helg. Dels tycker jag inte om att sova själv och dels för att helgerna är heliga sen Lilja kom. Tid att umgås med familjen är det som ligger högst på listan. Men trots det har helgen gått så snabbt och nu sitter jag här och väntar på att min man ska komma hem. Jag och Lilja var som vanligt på öppna förskolan i fredags. Jag håller i liten sångstund och jag tycker att det är så roligt. På kvällen kom Elina, Hanna och Jenny och när Lilja somnat blev det en sådan där härlig fredagskväll med Idol och en massa prat gotte. Igår blev det promenad med Maya, våffelkalas hos Hanna och barnen och sen åt vi kvällsmat med Evelina och hennes familj. Fullt upp med andra ord! Idag blev då raka motsatsen. Vi har bara varit hemma. Inne och myst. Så regnrusket kunde inte kommit mer passande. Gick i pyjamas nästan fram till lunch. Vi har pusslat, lagat mat (jag hackar, Lilja lägger i stekpannan och hon tjuvsmakar på det mesta), kollat i hennes fotoalbum, ätit satsumas, druckit litervis med osynligt kaffe och Lilja har försökt få dockan att kissa på pottan hela dagen. Och en massa andra saker.
 
Idag har jag verkligen känt lyckan i mig. Jag nyper mig i armen för att förstå att denna lilla goa unge faktiskt är min. På riktigt!
 
 
/Josefine

Big Apple

Marcus är i London. Jag och Lilja längtar! 


I veckan har träffat fina vänner och ätit  goda äpplen. Ekologiska och gigantiskt stora...

/Josefine

Kaffekalas

Det är en stor fördel att ha sina familjer nära sig när man har barn. Nu bor ingen av våra föräldrar i samma stad, men vi träffas minst en gång i veckan. Och det är roligt! Det är extra bra att min syster och hennes familj bor nära så att vi kan hjälpa varandra under veckorna ibland. Att se kusinerna nu leker som aldrig förr, då är det bara roligt. Idag hade vi kaffekalas för råttan fyllde år.
 
/Josefine

Vacker höst

Det är ju inte klokt vad vi har blivit bortskämda med fina dagar. Vi började cykla med Lilja i cykelsits så fort det var tillräckligt varmt i våras. I går var första gången vi cyklade i regn. Och det var ju spännande i sig =). Annars är det mest vackra höstdagar som gäller. I lördags var vi på Galgberget med fina vänner. En sån förmiddag som man mest bara njuter!
 

/Josefine

Min möhippa!

Jag känner mig ganska nygift. Men börjar vänja mig vid att vara "fru Kleinfeld"! Den fantastiska våren med alla förberedelser, festligheter och själva bröllopet börjar kännas lite avlägsen, i takt med att löven faller av träden. Det var en lång vinter och såklart hade mina underbara tärnor och vänner prickat in den första riktigta vårdagen till min möhippa. Jag är ett riktigt kontrollfreak - vill ha 100% koll på allt. Men jag var aldrig nervös över möhippan, det enda som jag kände oro över var att jag visste att det skulle bli första heldagen utan Lilja... Ett bra tecken att veta att ens bästa vänner vet vad jag uppskattar! Dessutom blev det en perfekt uppladdning inför bröllopsfesten. Trots att jag genom uteslutningsmetoden (nästan) visste vilken dag det var dags så blev jag chockad när hemmet fylldes av alla fina vänner (jag var inte riktigt beredd att alla skulle storma in klockan åtta på morgonen!). Det händer aldrig annars, att man träffar alla sina närmsta på en och samma gång. Så vårt lilla hem var överfult på morgonen av 19  tjejer som var där för att förgylla MIN dag, då blev jag alldeles tårögd!
 
Så, bättre sent än aldrig! Här kommer det foton (tack Mia, Emelie och Hillevi för att ni förevigade dagen!). En massa foton! Från tidig morgon till utgång... Ja, min möhippa höll nästan igång i 24 timmar!
Lilla Lilja blev lagom snopen när hela ligan väntade utanför...


Efter frukost och bubbel tog vi oss in till stan... där det blev besök på Skånskan i deras chokladverkstad!

Vi fick alla en lektion om choklad och smaka på olika sorter. Och jag fick göra egna praliner!


Sen väntade en mystisk tomte på Stora torg. Vet fortfarande inte vem människan var (grrrrr)!

Efter en runda med tomtens bil hamnade jag på Lindas gräsmatta där ligan väntade i solskenet. Mera vin, bästa paketleken, god lunch och tipspromenad!
 


Därefter tillbringade vi ett par timmar på spa. Underbart! När vi kom hem till Maria väntade där en galen tapasbuffè med egen kock. Lyxigt värre!
 

Sista stoppet var på Boom Boom! 
 
Sist men inte minst: TACK IGEN ALLA FINA VÄNNER! När jag tänker på denna dag blir jag alldeles varm i kroppen. Jag kunde inte haft en bättre möhippa! Ett extra tack till mina tärnor, Mia och Linda, som fick ihop hela dagen. Ni är underbara!
 

/Fru Kleinfeld

Jacka - javisst!

Jag har haft samma vinterjacka. Länge. Alldeles för länge. Jag älskar den fortfarande, perfekt modell men det är totalt utsliten. Så jag har varit tvungen att köpa en ny i år. Och som ni kanske känner igen er i... När man måste hitta något, det är INTE då man bara springer på den. Beställde hem från Nelly och den var OK, men inte hundra. Men så förra vecka gick jag inom Vero Moda, en butik som jag sällan hittar något i och där var den. Inte riktigt hundra, men nästan. Lite för lång men så är det väl när man är 164 cm lång (kort). Svart är i alla fall en bra färg när man ska gräva på lekplatsen. Och så gillar jag kragen, skinndetaljerna och det faktum att den bara kostade 700 kr.
 

/Josefine

Äventyr!

Jag känner en sådan tacksamhet över att få vara hemma med Lilja. Vissa föräldrar har inte möjlighet att vara hemma så här länge, pga. studier och som arbetssituation. Och det kan jag verkligen förstå. Men det finns väldigt många som börjar jobba med motiveringen "vi är färdiga med varandra", "mitt barn behöver mer stimulans" när barnet är precis ett år. Självklart ska alla familjer göra det som känns bäst för dom, men jag förstå dock inte det resonemanget... Lilja är snart femton månader och jag vågar påstå att hon inte är understimulerad. Vi brukar ha ett par aktiviteter varje vecka: babysim, rytmik och ett besök på öppna förskolan. Och så brukar det bli en och annan lekdejt och besök på lekplatsen. Och så är vi bara. Bygger torn, är ute och samlar sten, pusslar, ritar och läser tonvis med böcker. Vi lagar mat, både på riktigt och vid lekspisen. Vi låter varje sak ta sin tid. För om man ska stressa igenom dagarna försvinner det roliga. Och tänk att allt i en liten flickas liv kan vara spännande. Att varje dag köra ut bajsblöjorna till vårt sophus är ett svindlande äventyr. Varje dag!
 
 
Tänka sig, vi har så mycket för oss om dagarna att Lilja ännu inte hunnit börja titta på TV och pyssla med våra smarta telefoner som många jämnåriga... Hoppas att hon inte tar skada av detta utan kan lära sig hantera tekniken när vi tycker att det är dags (ironi). För än så länge finns det så mycket andra intryck att sorter. Och dessa smarta telefoner är kanske inte den smartaste barnvakten...
 
/Josefine
 

Söndag

Söndag kväll. Och jag har haft en bra helg. Jag och Lilja hade sångstund på öppna förskolan i fredags. Sen en myskväll med mamma och Alicia. Igår hade vi en sån där morgon i världsklass. Lilja vaknade kvart över sju och vi låg kvar en timme. Massa mys, massa böcker och massor av kärlek! Och en lång frukost. Det är livskvalité! Lite hinderbaneträning på nya utegymmet vid Vapnö (får se om kommer ur sängen imorgon...) och sen en riktigt bra lördag hos Hanna och Fredrik. Lilja är tokkär i Agust! Ännu en bra dag idag med långpromenad med fina Hanna, storstädning här hemma och söndagsmiddag med Maria och Anders. Lediga dagar med familjen gör mig glad!
 
Har varit lite sämre på att fota. Men här kommer bilder från vår utflykt till Ängelholm där vi var för ett par veckor sedan...
 
 
/Josefine
 

Guldfisk

Denna vecka har susat förbi... En av höjdpunkterna var som vanligt babysimmet. Lilja kan så mycket i vattnet, min lilla guldfisk! Allra först gången var hon bara två månader. Och hon trivdes redan då!
Livet

 
 
Lilja har fått plats på förskola. Det är ju skönt att veta vart hon ska tillbringa dagarna till våren. Men vi har ju ett par månader kvar att hänga om dagarna. Plötsligt blev det så verkligt. Lilla Lilja börjar bli stor och livet i vår underbara bubbla kommer inte att vara för evigt... Men, min strategi är att inte tänka på det. Jag vill inte att denna tid ska ta slut! Varje dag är ett spännande äventyr. Låter som en klyscha, jag vet. Men det är faktiskt sant!
 

/Josefine

RSS 2.0