Mormor

Våra onsdagar med Mormor är alltid fina!


/Josefine

Snurrar

Som ni förstå har tankarna snurrat runt en massa sen i torsdags. HUSÄGARE! Det känns så stort. Och overkligt! Vi har bara varit inne i huset en gång när vi var på visningen, men vi ska dit ikväll och ta en del mått så då hoppas jag att samma positiva känsla infinner sig som alla gånger jag promenerat förbi och tittat på det från vägen... De stakars grannarna måste väl känna igen mig med stora syskonvagnen och samtidigt undrat vad det är för mystisk svart passat som kört förbi så ofta de senaste veckorna... Hur som helst, det känns spännande!
 
Nytt är också armbandet som jag numera alltid har på mig. Ett silverarmband med barnens namn. Tack M!
 
Heart of gold
 
/Josefine
 

Det lilla gröna...

Efter en spännande vecka (sån spänning som bara gör mig nervös, stirrig och uppochner) blev det igår helt klart. Papperna är påskrivna! Det gröna lilla huset här uppe på Kärleken blev vårt. Eller rättare sagt, blir vårt mars 2015. Det är mycket som ska göras men både jag och Marcus kände från första stund att det är nog detta hus vi gått och längtat efter och drömt om. Så nu går jag bananas på alla inredningsbolggar/magasin, kollar in barntapeter och köksluckor medans Marcus läser på om olika alternativ för uppvärmning =). Vi kompletterar varandra kan man säga!
 

/Josefine

Vårt

- Vet du vad, lillebror???
- Nej...
- Huset på bilden. Det är VÅRT!
 
/Josefine

7950 g. kärlek

Efter en sämre natt började denna regniga torsdag. Dagen startade 06:00 med en trött och ilsken Lilja. Elvin vaknade. 1+1= två trötta och ilskna barn. Tur att ingen är särskilt långtjurig =). Så fort Lilja fått frukost i magen var hon pigg och glad igen och Elvin somnade om ute i vagnen innan halv åtta. Nu laddar jag för dagens babysim med denna fina Elvin som igår redan blev tre månader. Som jag tycker om så mycket. Som får mig att skratta så lätt. Som gör det lätt att gå upp varje morgon. Som jag älskar till månen och tillbaka.

7950 g. kärlek.
 
/Josefine

Foto

Jag tycker om att ta kort. Men det som jag gillar bästa är när det blir något konkret av bilderna. Det kan vara ett album, en förstoring, en fotovägg, you name it. Det värsta är om fina kort lever som fångar i en dator eller extern hårddisk, huller om buller. Sen Lilja kom har jag lärt mig att rensa, slänga och sortera är det viktigaste. Att man hittar de kort man vill och att inte ha 20 snarlika foton, utan att våga spara bara ett. Då känns värdet högre på något vis. Här hemma använder vi foton och korta inspelningar i vardagen hela tiden. Det hjälper Lilja att minnas och hon pratar om det vi gjort. Och hon fullkomligt älskar att sitta med ett av alla album i soffan.
 
Jag brukar beställa från smartphoto.se, mest eftersom jag gillar deras program för fotoböcker och att de har en riktigt bra kundservice (jag är inte sponsrad!). När kusin Alicia fyllde tre år beställde jag fotopussel och fotomemory. Och de var så fina och i bra kvalité. Absolut ett hett tips om ni funderar över julklappar till en tre-fyraåring. Jag beställde ett likadant pussel till Lilja och det var egentigen för många bitar. Men vi tog fram det och hjälpte mycket i början och hon har aldrig tyckt att det var så roligt att pussla som hon gör nu eftersom det är hon och Alicia som är motivet=). Nu fixar hon hela själv och det läggs flitigt varje dag!
 
 
/Josefine
 
 
 
 
 

Minikompisar

Året som Lilja kom till oss var det många av våra vänner som också fick barn. Så många i vår närhet har också en liten 2-åring vilket är extra roligt när man ses. Och barnen får allt roligare tillsammans, ju äldre de blir. Därför tycker jag det är så roligt att Elvin har fyra små kompisar som är födda samma år. Extra kul för mig att jag har nära kompisar som är föräldralediga samtidigt och som befinner sig i denna bebisbubbla. Igår var Frida och lilla Erik och hälsade på. Erik, han sov mest hela dagen, men pojkarna verkade ändå trivas bra i varandras sällskap.

/Josefine

Fina Mia

Jag är alltid nöjd efter ett besök hos fina Mia. Men idag slogs alla tidigare rekord, som om hon läste mina tankar. Jag känner mig så höstfin. Tack Mia, du är grym! 


/Josefine

Fredag

Lugn och skön fredagskväll. M och Lilja började kvällen med minisim. Jag passade på att laga lasagne och mysa med Elvin. Och tid för lite vila. Min värk började komma smygande för två veckor sedan. Har börjat med akupunktur igen för att försöka lindra lite. Ingen behandling går att kombinera med amning. Denna natt var ingen höjdare. Kändes som en stor betongplatta skruvats fast över ryggen, stelt och tungt... Konstigt att kroppen har glömt hur det är att ha smärtan, som jag egentligen borde vara så van vid. Det enda som verkar hjälpa är att vara gravid och det är ju inte en metod som fungerar i längden! Hoppas på bättre sömn i natt... 


/Josefine

Rutiner och mat

När Lilja sover på dagen brukar Elvin passa på att vara vaken. Men idag tajmande de små sovningen så här sitter jag! När barnen är vakna bloggar inte så det förklarar varför det ibland går någon dag mellan inläggen. Det handlar om att tiden inte räcker till och jag prioriterar annat=). Hur som helst... Det är nog fler som upplever att dagarna rullar på och det är svårt att hinna med allt det där vardagliga som ska göras. I våras körde vi med matseldel ett tag och det var så skönt när inspirationen inte alltid infann sig, men sen kom sommaren och alla rutiner försvann. Och sen kom hösten och varje söndag när vi skulle storhandla kom den ständiga frågan: "Vad ska vi äta i veckan???" Det är så tråkigt så i helgen skrev jag ner maträtter så att pennan glödde! Vet man vad man ska äta sparar man både tid och äter mer varierat. För i vanliga fall är det lätt att samma rätt serveras, om inte varje vecka så varannan... Eftersom Lilja äter alla mål hemma utom en eller två luncher på förskolan lagas här mycket mat. Och jag tycker det tar för mycket tid att laga lunch på dagarna så därför lagar vi riktig mat varje kväll så att det räcker både till kvällsmat och till lunch dagen efter. Är du sugen på att göra samma? Gör då såhär:
 
- Skriv ner: 5 fiskrätter, 5 vegetariska, 5 köttfärsrätter, 5 snabbare vardagsrätter (som kan lagas de dagar tiden är mer knapp) 5 fredagsrätter och slutligen 5 rätter som passar lördag eller söndag (här valde jag mest kyckling för att inte äta för mycket rött kött). Variera så mycket som möjligt med potatis, pasta, ris, bulgur och  matvete. Nu på hösten är det även gott med soppa. Se till att alla familjemedlemmars favoriter kommer med.
 
- Plocka sedan en rätt från varje "kategori" och vips så har du sex varierade middagar för en vecka. (Ofta är man kanske borta en kväll så därför valde jag sex rätter/vecka). Para ihop dom så att det inte blir tex. fyra rätter med potatismos samma vecka. Det blir en hel del pusslande med när pusslandet är klart behöver man inte tänka alls på fem veckor. Och eftersom det går så långt mellan varje rätt funkar det att ha som ett rullade schema. Matsedlarna behöver självklart inte följas precis men det är till stor hjälp innan man ska veckohandla. Jag har inte skrivit upp vilka grönsaker som serveras till, men det kan man ju också göra om man vill.
 
På vårt kylskåp denna vecka...

/Josefine 

Zzzz...

Helgen går alltid extra snabbt när man inte är hemma. Vi åkte uppåt efter Liljas minisim i fredags. I lördags var vi hos Mia och Anders och det är alltid lika kul när vi ses. Vi har hunnit träffs många nära och kära. Och där emellan är det viktigt att sova lite...
 
Ikväll ska jag somna tidigt för man kan bli lite trött när Lilja de sista dagarna vaknar tidigare än vanligt. Och när hon idag för ovanlighetens skull sov till 6:45 då bestämmer sig Elvin för att 05:20 är en bra tid för uppstigning. Så kan det vara med två små men tack och lov sover hela familjen gott om natten. Det här med samsovning funkar så bra hos oss!

/Josefine

Höstaktiviteter

Idag blev det höst. På riktigt. Och jag vet att höstruskdagar inte känns aå här inspirerande om ett par veckor... Nu känna det lite mysigt. Att tända ljus blir ju aldrig så mysigt som i början av hösten!
 
Lilja går max 10 timmar i veckan på förskolan, mest för att vi inte vågar säga upp hennes plats eftersom vi är väldigt nöjda med den förskola hon är på. Så det mesta tiden på veckorna är jag hemma med både Lilja och Elvin och jag älskar det. Jag tycker ju att allt detta med ett barns utveckling är så spännande! Språket, det sociala, ja just nu händer det en massa! Det är fantastiskt att ha möjlighet att få ta del av den. Jag upplever att många föräldrar tror att deras barn inte får tillräckligt med stimulans när de inte är på förskolan varje dag. Men detta är inget jag är orolig för. Vi hittar på en massa kul tillsammans och eftersom Elvin tar det mesta med ro funkar det bra att ha med honom på våra utflykter. Vi gör lite det som vi känner för. Ibland när Lilja får bestämma kan det bli en runda till nya lekplatsen eller en promenad ner till stan för att sedan ta bussen hem. Alltid lika kul och spännande! Ibland är vi på rytmiken på biblioteket eller en runda på öppna förskolan. Och på onsdagarna hänger vi som bekant med mina föräldrar och Alicia. Än så länge har jag inte tyckt att veckorna går långsamt! Och eftersom Lilja ännu bara är två så behöver man inte mer än max en grej om dagen. Där emellan blir det mycket mys här hemma. Vi är mycket restriktiva med TV-tittande än så länge, (vilket jag kan skriva ett helt inlägg om men det kan vi en annan gång.... =)) Istället är det just nu mycket legobygge, pussel och spel som gäller. Från att Lilja precis ha fixat 6-bitarspussel är nu 9-bitars inget problem och med lite stöd funkar fler bitar än så. Övning ger färdighet! Samma gäller det här med spel. Jag tycker inte man ska titta allt för mycket på vilken ålder som står på paketet. För det är så olika var barnen befinner sig. Med stöd från vuxen kan man börja spela spel tidigt och ju tidigare desto bättre. Då blir det här med turtagning och regler något väldigt naturligt. Dessa är Liljas favoriter och vi har spelat dem flitigt sen tidigt i våras. Lite tips till er med små barn såhär en regnig tisdag:
 
 
/Josefine

Höst

Ännu en helg har passerat... Det är redan oktober och jag inser varje dag att hösten är inte så pjåkig årstid ändå. Hösten har lite väl dåligt rykte, förknippas oftast med regn och blåst. Men dessa höstdagar som vi blivit så bortskämda med... Sol, härlig sensommarvärme och klar luft, det är ju alldeles underbart! September är nog lite av en favoritmånad. Jag njuter av dagarna hemma med Lilja och Elvin.  
 
Och vissa dagar får vi besök och det är också riktigt kul. För ett tag sedan kom Hillevi och fina Matilda. En massa bebisgos, denna fina dag!
 
 
/Josefine

Underbara höstdagar

Vi har varit en hel del på nya lekplatsen. Och lilla Elvin har gungat kompisgunga för fösta gången!

/Josefine

RSS 2.0