Mitt 2014

Igår när vi åt kvällsmat (en lasagne som vi fyllde med rester sen jul; skinka och ost, allt för att minimera matsvinnet) pratade vi om hur året har varit och vad som hänt. Störst av allt är väl att Elvin har kommit till oss och plötsligt känns vår familj så komplett, vi har köpt ett hus och Lilja lär sig nya saker mest hela tiden! Och det är ju bara att konstatera att mellan 25 och 30 händer det galet mycket., både i vårt och våra vänners liv. 2014 har inte varit något undantag. Det är bebisar som föds, vänner som gifter sig och köper hus. Händelser som påverkar livet för alltid. 2014 föddes inte bara Elvin, utan kusinen Astrid, Matilda, Erik och lilla Lovisa. Och fler kompis-bebisar blir det 2015! Hurra!
 
Här kommer i alla fall några händelser som toppat mitt 2014:
 
Januari
Vi firar in 2014 med fina vänner.

Februari
Min mage börjar puta och vi får se Elvin på ultraljud. Nu inte bara en liten räka utan en minibebis!
 
Mars
Vardagen knallar på med jobb, förskola illamående och bad såklart!

April
Vår julklapp, resa till Göteborg med min familj, blev succé. Tågresa, besök i Slottskogen, Liseberg, god mat och hotell. Japp! Alla nöjda!

Maj
Jag och Mia åker till Stockholm för att hälsa på Linda som gjorde praktik där. Mycket prat och mys, god mat, promenader och lite shopping.
 
Juni
Jag och M åker till Varberg för att njuta av två dagar på spa som vi fick i bröllopspresent av våra kompisar.

Juli
Det var varmt och det blev många dagar på stranden. Vi väntade och väntade medans mina fötter svällde som en bulldeg i värmen. Men nej, vår gosse hade ingen brådska att komma ut. Men 15 dagar över tiden kom han tillslut. Vår lilla sagoskatt...
 
Augusti
Vi hade sex veckors härlig start med Elvin. Vi tog det mest lugnt. Men vi åkte på en tvådagars minisemester till ett regnigt Borås. Lilja tyckte girafferna var bäst på djurparken!
 
September
I september var det kalas! Först kräftskiva och sen Elina och Joakims bröllopsfest!
 
Oktober
Vi kan titulera oss som husägare. Äntligen!

November
Dags för Elvins dop! Elvin Lennart Kleinfeld. Men tryggaste fadder Erik.

December
Jul, jul, stålande jul! 2014 avslutas med mycket julfirande med våra nära och kära.
2014 har varit ett mycket bra år och jag ser fram emot 2015 med spänning...
 
Gott nytt år på er alla!
  /Josefine

Julmys

Sen jag och M flyttade ihop i vår första lägenhet nere i stan har vi varje jul haft ett litet julkalas med våra familjer. Det har blivit en fin tradition. Ibland ses vi någon helg innan jul och i år fick det bli efter. Så i söndags var här huset fullt kan man säga =). Men detta år blev det inga överraskningar. För under denna tillställning har vi både berättat om graviditeter och giftemål, eftersom alla varit samlade. Förra året visade vi ett bildspel som avslutades med den här bilden...
 
 
Och nu är han här, vår fina Elvin. Fem månader gammal och han känns så självklar i vår familj.
 
/Josefine
 

Min Juldag

Efter en lugn frukost i Långaryd och en promenad körde vi till Nissalund där julfirandet fortsatte. Istället för julmat blev det en god gryta och eftersom jag mest äter köttbullar, prinskorv och ägghalvor på julbordet tyckte jag att det var riktigt gott med en riktig söndagsmiddag istället. Tomten kom, kusinerna pysslade, vi dansade och sjöng en massa julvisor. En alldeles perfekt juldag!

Bilder kommer här!
 

/Josefine

Min Julafton

Som jag tidigare berättat. Det blev en mycket lugn jul. Vi började firandet med mina föräldrar. En god jullunch och tid för vila. Sen kom syster med familj och då blev det mera glögg och kusinerna kunde leka. Efter det kom min mormor, morfar och morbror med familj. Huset fullt och härligt att träffas. Jag tror och hoppas att alla barn var nöjda. Tomten kom, vi åt skinksmörgås och mormors goda ris a la malta och sen dansade vi runt granen så att taket lyfte! När barnen somnat kunde vi sitta och bara vara i soffan tills natten kom. En riktigt god jul!

Här är dagen i bilder...


/Josefine

Vinter

Idag var det en kall dag. Hela familjen dras med någon förkylning, men trots det måste man ju ut en sväng. Och vilken underbar dag! Vi åkte pulka så det var att se upp i backen och sen blev det pulkatåg hem. Lilja gillar det och Elvin, ja han är lika tillfreds som alltid! 


/Josefine

Julaftonsmorgon

Då var denna glada julen slut. Så gott som i alla fall. Vi ska kalasa lite hemma hos oss imorgon med både min och Marcus familj, en tradition som vi haft i en massa år. Men hur som helst har julfirandet med tomte, dans runt granen och prinskorvar över för i år. Jag tillhör dem som är lite jultokiga. Jag älskar julen. Inte hysterin och stressen, men att få tid för familjen, nära och kära. Och denna julen blev minsann alldeles perfekt enligt mig. Kanske för att vi valt att inte stressa. Att vara på varje ställe länge, istället för att skynda med två eller tre kalas på samma dag. Istället började vi med en mycket lugn och mysig morgon med bara lilla familjen. Och visst visade sig att julafton kan börja olika varje år. Detta år med två läckande kissblöjor och därmed lakanen in i tvätten och så, men sen... Sen tog vi det så lugnt vi bara kunde. Frukost med skinksmörgås, tända ljus och en mycket förväntansfull liten Lilja. Tänk att julen blir så extra kul med två små barn! Sen hade vi lite julklappsöppning i pyjamas framför granen innan vi packade ut all packning i bilen. Grannarna trodde kanske att flytten till det gröna huset skulle ske på självaste julafton...
 
Sen blev först stoppet Långaryd.
 
/Josefine

God fortsättning

Idag fortsätter firandet!

/ Josefine


Dan före...

Vi är redo för julen nu. Lilja hade många frågor innan hon somnade ikväll. Hon känner att det inte är någon vanlig dag imorgon. Jag känner julen i mig och ser fram emot dagar tillsammans med nära och kära. Sen ska det bli skönt med ledig tid och bara vara hemma. Här är det juligt i varje vrå. Finast av alla pynt är Liljas första julpyssel som hon gjorde hos Farmor, helt i egen design. En grön tomte med änglavingar och "rosa fina knappar på kappan".
 

/Josefine

Uppladdning och parfait

Idag är lillprinsen fem månader! Detta lilla glada barn som är så nöjd med livet. Han är mest glad hela tiden och nu händer det grejer. Han sitter riktigt stadigt och rullar runt och vill dra sig framåt, fast att han glider bakåt. Så fort han ser Lilja skiner han upp som en sol.
 
Och så är det två dagar kvar julafton. Och trots att det just var oktober så har en härlig julkänsla infunnit sig. Julmusik, ytterligare pepparkaksbak och julklapparna under granen gör sitt. I lördags kom ett par härliga grannar på besök och det är så kul när barnen leker, hej vilt!
 
Jag bjöd på mammas juliga dessert, "Vaniljparfait med lingon och pepparkakor. Det smakar jul vill jag liva Det bästa av allt är att man gör den på nolltid. En sådan dessert som man verkligen bara tjoffar ihop!
 
Till 6-8 pers.
 
 Du behöver:
1 vaniljstång (motsvarar 1 msk vaniljsocker)
6 äggulor
1 1/2 dl socker
6 dl grädde
2 dl råröda lingon
12 pepparkakor
 
Gör såhär:
Vispa socker, äggulor och vanilj alldeles fluffigt i en skår. Vispa grädden fast i en annan skål. Vänd försiktigt i lingonen, sockerfluffet och grovkrossade pepparkakor. Lägg i sockerkaksform. Tjoff in i frysen i minst 4 timmar. Ta upp ca. 15 innan servering. Garnera lite snyggt med lingon och pepparkakssmulor. Klart! Juligaste desserten, jag lovar!
 
Bild har jag ingen för vi åt upp den för snabbt=)
 
/Josefine 

En regnig torsdagkväll...

Denna vecka blev det "mormor&morfar-dag" i tisdags istället. Alltid lika mysigt och vi bakade lussebullar. De små töserna degade ihop ungefär 70 stycken vilket jag tyckte var imponerande. Och sen har mysdagarna avlöst varandra. När jag skulle lämna Lilja de 3,5 timmarna på förskolan igår möttes jag av meddelandet i hallen. Bara genom att läsa "maginfluensa" får en att leta efter illamående i hela kroppen. Därför sa jag hej och hejdå, tog Lilja med mig hem meddetsamma och så gick vi till lekplatsen istället. Vill inte riskera något innan jul. Idag var det julfest ute på gården, så Lilja var med och dansade åt en pepparkaka och sen har vi myst hela dagen. Jag kan inte förstå hur snabbt dagarna susar förbi och jag är så lycklig över att få vara hemma. Njuter varje dag och längtar inte till något annat. Ingen känsla av långtråkighet i sikte! Det krävs så lite för att dagarna ska bli fina. Vi klipper i tidningar, lyssnar på julmusik, parkera bilarna i snygga rader, spelar spel, bakar muslibullar och läser många, många böcker. Svårare än så behöver det inte vara.

/Josefine

Kul

Klä granen var riktigt roligt!

Lillebror sitter riktigt sadigt =)!

/Josefine

Stillhet

 
En Lucia-helg i stillhetens tecken. I fredags var det Luciafest på Liljas förskola och på vägen hem lussade vi för vår granne och det tyckte Lilja var allra bäst. Hon bjöd på "Lusse Lelle", "Nu är de jul igen" och "En sal på lasarettet". En något sorlig avslutning när den dödssjuka flickan somnar in, men så kan det gå om Lilja får bestämma repetoaren...Terminsavslutning av Liljas minisim på kvällen och sen har vi bara varit hemma. Gjort sådant som ska göras. Att vara hemma en hel helg behövs emellanåt. Handla i lugn och ro. Låta Lilja få leka utan att behöva avbryta. Det är kalas för var och varannan docka och jag och Marcus är bjudna. Vi leker doktor och blir noggrant undersökta. Igår köpte vi en gran som nu står så grön och grann i stugan och Lilja tyckte det var "alldeles magiskt" när vi tände den igår. Elvin tycker om att ligga och kolla på alla ljusen som glimmar. När Lilja somnat kollade jag och M en film vilket var mycket längesen. "Sånger från Manhattan" var mycket mysig och perfekt för en blåsig decemberkväll med bra musik dessutom.
 
/Josefine
 
 

Små äventyr

Man behöver inte göra allt för mycket för att göra en tvååring glad... Ett besök på bokbussen i mörkret med reflexväst, det är ett riktigt äventyr. 


/Josefine

Fiskar

Torsdag imorgon igen och dags för Elvins avslutning på babysimmet. 10 gånger har han varit i bassängen och jag är lika förundrad som när Lilja var bebis. Så mycket de lär sig, de små liven. Elvin är alltid glad i vattnet och det syns att han är trygg och att han njuter. Dyken går jättebra och såklart fortsätter både Elvin och Lilja nästa termin. Det är inte den billigaste aktiviteten, men vilken investering!
Förra veckan var det extra roligt för då var morfar med!
 
/Josefine

Tålamod

"Mamma, hur många år är en groda?... Kan du prata skånska?... En fisk har väl inga händer?... Mamma, ska vi ta med ugnen till gröna huset?... Är skomakaren ensam?... Hällde pappa upp vattnet själv när jag döptes?... Mamma, har du ingen lillebror?... Har får tassar eller fötter?... Är det måndag idag?... Tycker du om grönt?..."
 
När Lilja ska sova blir det så tydligt hur denna lilla människa tänker. Och när jag ligger där, tätt intill, krävs tålamod för att besvara alla hennes frågor. Denna lilla goa unge...
 

I söndags var det avslutning på Bamsegympan. Och jag trodde inte att någon kunde bli så glad för ett diplom!
 
/Josefine

Plötsligt...

Lilja är minst sagt en morgonpigg tjej. Sover hon till 07 är jag glad då hon gärna börjar dagen 05:30-06. Vi har i alla fall bestämt att ingen får går upp innan Marcus klocka ringer runt sex. I lördags morse var det verkligen: "PLÖTSLiGT HÄNDER DET!" Hon ville gå upp vid 05 och jag försökte få henne att inser att det är natt. Då somnar hon för ovanlighetens skull om och hela familjen vaknar 08:05. Alla utvilade och glada! Helgen kunde inte börjat bättre.
 

/Josefine

Bonus

Ibland är det svårt att få till att träffa sina vänner. Dels pga. avstånd och dels för att livet liksom rulla på med arbeten, barn och förkylningar. Därför blev det en riktig bonus att få träffa Hillevi två gånger på tre dagar. Härligt!
Vi var alla glada, trots att Elvin ser lite butter ut här... Första träffen i söndags med Evelina och Alicia. Mamma hade gjort en mycket trevlig pepparkaksglass med lingon. Borde kanske lägga upp receptet!
 
/Josefine
 
 
 
 
 

Fin bil

Elvin fick så mycket fint i doppresent. Bland annat denna tuffa bil av farfar. Lilja lånar den flitigt... Kanske julklappstips till någon ni känner? Finns på Leklyckan!


/Josefine

Home made

Och vi bakar oss vidare denna vecka... Lussebullar: CHECK!
 

/Josefine

Tisdag

Vet jag inte riktigt vad jag hade förväntat mig. Hade första läkartiden sen Elvin kom idag. Värken i ryggen om nätterna gör det...  minst sagt lite problematiskt att sova. Eftersom jag inte vill sluta amma ännu försvinner så gott som alla alternativ av medicin och det visste jag ju egentligen eftersom jag var i exakt samma situation när Lilja var bebis. Men att betala 300 kr. och komma in till läkaren och få ett smärtstillande gel (som går att köpa receptfritt på apoteket) gjorde mig väl lite besviken. Lite samma känsla som när de barnmorskor ger tipset att ta en panodil när värkarna satt igång och det känns som döden är nära... Självklart håller jag tummarna att det kan ta bort en del av det onda. Hur som helst hoppas jag att detta skov av inflammationer snart ge med sig. Tack och lov har jag inte mer än stelhelt i lederna under dagarna. Det är ju bara det att jag börjar bli lite trött. Som tur är ger Lilja och Elvin mig så mycket glädje och skratt om dagarna!
 
Och efter ett svettigt besök hos fotografen, och en omtagning för Lilja var så rädd för tanten med krabban, blev det tillslut ett kort som kom med i Hallandsposten!
 
/Josefine
 
 

Pepparkaksbagare

 Det var två mycket entusiastiska sockerbagare som tog sig an pepparkaksdegen i lördags. Som de bakade!
 

 
 
/Josefine

RSS 2.0