Veg. lasagne

Vi uppmanas till en vegetarisk matdag i veckan för att minska den ökande köttproduktionen. Och vegetariskt behöver inte vara tråkigt! Jag var själv vegetarian i flera år, och jag äter heller kyckling än griskött. I veckan gjorde jag, efter lite inspiration av Linda, en fantastisk god vetetarisk lasagne. Testa vettja!

1 stort pkt. keso
1 pkt fetaost
1 burk kärnfria kalamataoliver, delade
1 ask delade körsbärstomater
1/2 påse babyspenad, grovhackad
 
Blanda detta i en skål.
 
Fräs 1 st. hackad purjolök i olivolja.
Tillsätt 1 st. burk krossadtomat, ev. med basilika och 5 dl. matlagningsgrädde och 3 msk. grön pesto. Tillsätt salt peppar och cayenpeppar efter egen smak.
 

Varva sedan lasagneplattor, kesoröran och tomatsåsen i en stor form. Strö en påse riven ost på toppen. In i ugnen i 225 grader i ca 20 min. eller tills lasagnen fått en fin färg. KLART! 
 
/Josefine

Kul

Tänk att det kan vara så underhållande att läsa tidningen...


Lite tisdagstankar...

Sen jag blev mamma har jag funderat mycket på föräldraskap. Jag vill ju självklart vara en så bra mamma till Lilja som jag någonsin kan. Med ny kunskap och nya tankar förändras det som anses bra till dåligt över tid. Idag ser det t ex. illa ut enligt oss flesta med en höggravid kvinna som röker, till skillnad på 80-talet då jag föddes. Jag har funderat på vad som idag anses OK men som våra barn ifrågasätta. Förhoppningsvis kommer människan om ett par år skratta åt alla de timmar som vuxna människor idag lägger ner på att läsa om kompisarskompisars liv på facebook och den ständiga jakten på många likes på sina vardagliga små händelser. Jag vet jag har skrivit om detta tidigare, vikten av att vara en närvarnade förälder. Jag vill understryka att jag inte sitter och bloggar/facebookar/instagrammar/slötittar på TV när Lilja är vaken. Men jag har ändå under senaste tiden tröttnat på mig själv när jag scrolla ner och slöläsa alla dessa totalt ointressanta statusuppdateringar när jag egentligen borde sova. Jag struntart ju i om någon varit på spinning, städat eller tycker att vädret är trist. Så från och med nu är facebookappen borttagen från min telefon, liksom alla andra appar som bara äter min tid utan att ge någoting tillbaka. Idag är var och varannan mer eller mindre beroende av att ständigt vara uppdaterad med sin smarta telefon. Jag tror inte att dessa smarta telefoner gör oss särskilt mycket smartare. Kanske är det fler än jag som känner att beroendet smugit sig på och äter upp en massa tid? De flesta av oss känner kanske igen sig i Henrik Dorsins sommarprat.

”Var drar man gränsen för vad som är allmänintresse för andra människor? Vad i mitt liv i mina tankar kan vara värt att dela med sig av? Det kan vara lite klurigt det där. Jag läste en gång en statusuppdatering på facebook: ”Tänderna borstade, nu sängen”. Det var det. Någon hade borstat tänderna och skulle gå och lägga sig. Självklart ska man få berätta och skriva vad man vill, vem är jag att döma, det var ju sju personer som gillade det faktum att tänderna var borstade och det var dags för sängen. Men man måste ändå ställa sig frågan; Hur mycket av denna typ av information kan vi ta in? Pallar vårt medvetande att veta om när alla våra vänner, släktingar, arbetskamrater, och han som läser av elmätaren borstar tänderna och går och lägger sig? … Sen man tog bort låset på dagböckerna så har man fått veta en massa saker som man inte ens visste att man ville veta och fått höra åsikter som inte ens visste att man ville höra.”

Ja, det var i alla fall lite tankar som snurrar i mitt huvud denna tisdag...

 


Ny vecka... igen!

Ny vecka nya äventyr? Ja, lite nya äventyr blir det ju alltid med Lilja i närheten, men idag tar vi oss en dag utan någon vidare action. Efter en till brädden fullspäckad helg tar jag och Lilja en mycket lugn dag här hemma. Behövligt för oss båda eftersom vi ligger efter i sömnen. Efter det att Lilja ålat hela hemma runt och gått alldeles crazy på tidningsstället somnade vi båda gott i soffan. En av dagens mysigaste stunder. Hon har mycket lättare att komma till ro på dagen jämfört med kvällen. Då förvanlas hennes armar och ben och blir som propeller på en helikopter som inte vill sluta snurra... 
 
Jag fotade inget i helgen men vi hade så trevligt och många fina vänner. I fredags var det tacomys hos Maria och Anders med Linda och Emelie. Och sen i lördags körde vi uppåt för att fira Andreas och Emil som fyllt 30. Dagen avslutades med en god middag hos Anna och Andreas, med buffé, Fridas quiz och många trötta små tjejer. Och så hann Lilja gosa både på Nissalund och hos hennes mormor och morfar.
 
För att slippa bildlöst inlägg kommer lite smått och gott från förra veckan. Underbara lata dagar.
 
Pappamys
En av Liljas favoritstunder är när vi bäddar. Såklart ska hon helst vara under lakanen...

Vi läser mååånga böcker varje dag.

Tur man kan vara så glad trots en sämre hårdag...
 
/Josefine

11:e maj

I maj är det dags. Och det är inte förrän nu, trots månader av planering, som jag tror vi börjar förstå. 11:e maj känns inte längre så långt borta. Inbjudningskorten är sedan en tid skickade och idag hämtade jag hem min klänning. Kärlek. Bröllop. Festligheter. Familjen Kleinfeld. Som vi längtar...
 
/Josefine
 

Stor tjej!

Det är inte lång tid ett barn är en liten bebis. Detta blir jag nu påmind om varje dag. När jag dukar av middagen och på ett ögonblick är inte Lilja precis bredvid mig, utan hon har snabb som blixten tagit sig in i sitt rum. Jag märker att hon blivit större när hon med omsorg väljer vilken leksak/bok som är bäst just nu. Det är inte alltid den som är närmst... Lilja visar att hon är en tjej med en stark vilja när hon protesterar vilt när jag ska tvätta hennes ansikte som är fullt nerkladdat med morotspuré. Idag var hon plötsligt så stor att hon kunde provåka Alicias bil. Dagens höjdpunkt! Hon har verkligen blivit en egen liten människa. Jag inser att jag är en 25-årig mamma som låter som en gammal tant, klagar över att tiden går för fort. Men jag säger i alla fall inte "det var bättre förr" för varje dag med Lilja är minsann ett litet äventyr...
 
 
/Josefine

Monday

Det har varit lite tyst på bloggen... I lördagskväll kom den objudna gästen även hem till oss. Vinterkräkbajssjukan kryddat med feber och frossa. Fyfan vad det är tjatigt. Först jag och efter några timmar var det Marcus tur. Tack och lov verkar det som att Lija har klarat sig. Och det är väl det för hon har inte varit lika tillfreds de sista dagarna som vi är vana att se henne. Jag misstänker att det är en tand på gång, och det har jag sagt förut när hon varit lite gnällig, men nu tycker jag att det skymtar nåt litet vitt i munnen på henne. Jag och Marcus hade nog ändå tur, vissa verkar ju vara sjuka i flera dagar. Idag har vi en uppvilningsdag. Lilja sover ute i vagnen och vi tar igen förlorad sömn.
Här kommer lite bilder från förra veckan!
 

Första stoppet på kompisroadtrippen var hos Anna och lilla Agnes. Emelie och Ella var också där. Anna hade fixat god lunch och vi mammor hade som vanligt mycket att prata om. De tre små flickorna växer så det knakar. Tänk som de kan busa i framtiden!

Efter lite mystid med Liljas mormor och morfar var nästa stopp hos Hillevi som bor i världens sötaste hus ute i skogen. Jag blev bortskämd med ännu mera god mat och Lilja var på strålande hummör. Påfylld med massa energi och idéer somnade jag och Lilja gott på Nyby.

I fredags kom Liljas Gamlis och Gubbis på fika och Julia och Maya kom också förbi. Jag var så nöjd när jag och Lilja sen tog bussen hem.
 
/Josefine

Fredag

Efter två intensiva, men helt underbara dagar i uppe i skogen är jag och Lilja hemma igen. En fredagskväll som vi spenderade hos Elina, Kim och deras små töser. Nu blir det natten! 

Bubbla

Jag älskar livet just nu! Lilja är så pigg och glad. Idag har vi två haft en sån där go slappedag när livet känns på riktigt! Vi såsar runt i pyjamas ännu, Lilja bjuder på piano- och maracaskonsert. Spelar två intrument samtidigt är bra jobbat tycker jag! Annars läser vi böcker, finslipar tekniken på att åla under soffbordet, torkar bajs i nacken, blåser såpbubblor och gör "det var en gång ett litet troll-ramsan" ungefär tusen gånger som får Lilja att knäcka sig varje gång. Jag tycker om att vara i den här underbara bubblan när det mesta handlar om att ta allt som det kommer. Dagens stora fråga kan vara om vi ska ta promenaden innan eller efter lunch eller om vi ska prova puré med majs eller morot. Hindret för dagen kan vara att Lillan fastnat under köksbordet för det kan vara lite trångt mellan alla stolsben. Trots en kropp som strejkar är jag glad. Varje dag.
 
Och så är det härligt att lämna denna bubblan då och då. Bli lite uppdaterad av verkligheten. Träffa fina vänner. Äta en massa god mat. Som hos Emelie i lördags. Perfekt kväll!

Lilja tog en liten powernap och sen ville hon också vara med tjejerna.

Fin kväll du fixat Emelie!
Vinkträning!
 
Nu kom M hem från jobbet så det är dags för mig att inta bassängen!
 
/Josefine

Josefines räkröra!

Det var det här med matinspiration. Ibland på veckorna är den lika med noll... Jag funderar starkt på att prova Linas matkasse eller något liknande en kort period för att få lite nya ideér. Igår lyxade vi till det lite (dvs. inte musli och fil eller liknande...) med baguetter med egen finfin räkröra. Jag är inget jättefan av skaldjur, men detta är en favorit.
 
Blanda:
200 g. turkisk yoghurt
1 ganska finhackad röd paprika
1/2 finhckad rödlök
1 hackad avokado
1 burk med lyxräkor
Saften fråne n halv citron
Hetta upp med antingen finfinhackad röd chilli eller torkade chilliflakes
Smaka av med salt, peppar och paprikapulver
 
Servera på en god baguette med ägg och ruccola. Smidigt och gott!
 
 
/Josefine
 
 
 

Just nu

Just nu på berget... Det svänger!


Liljas rum

 
Liljas rum är et sådant projekt som skyndar långsamt eftersom Lillan sover i vårt sovrum. Men hennes rum genomgår en långsam förvandling från gästrum till barnrum. Jag var sugen på en fin barntapet, men det kändes som ett lite för stort projekt just nu och så ska den inte vara för babyaktig för den blir ju barnslig så fort. Då hittade jag något nytt för mig - wall decals. Det är några slags klistermärken som klistras upp direkt på tapeten, utan kladd och de kan flyttas omkring flera gånger och tapeten under blir inte förstörd. Jag valde ett lekfullt skogsmotiv. Trots att det var många bitar gick de snabbt och smidigt att pyssla upp på väggen. Det blev inga bubblor och resultatet blev inte alls så plastisgt som jag befarade. Och jag har lika många stickers kvar att få upp ovanför hennes själsäng när den kommer på plats. Ja, jag är helnöjd!
 
/Josefine

Halvår!

Igår var det sex månader sedan vår lilla Lilja kom till oss. Nu är hon ett halvår min lilla prinsessa! Hon inte så liten längre. Tänk att en bebis utveckling kan gå så rasande fort. Det var ju inte så längesen hon sov på min och Marcus mage mest hela dagarna och var så liten och skör. Nu är det en liten flicka med hårspänne som älskar tittutlekar och sina nya maracas, äter lite grönskspuré (med betoning på lite...) och som vet vad hon vill! De sista två veckorna har hon börjat åla sig fram och nu är hon snabb som en liten vessla. Julgranskulorna längst ner på granen har fått flyttas upp och lösa skåp har Marcus skruvat fast ordentligt.
 
 
/Josefine

Barnmöbler

Liljas vaggan har blivit alldeles för liten, eller rättare sagt har Lilja blivit för stor. När Lilja ännu hette Sesam och bodde i magen ritade jag en spjälsäng som Marcus och hans Morfar började snickra på. Nu är den färdig och på plats och jag tycker att den blev så fin. Perfekt med två rejäla förvringlådor under när man bor lite trångt. Än så länge får den stå i vårt sovrum eftersom Lilja fortfarande äter varannan eller var tredje timme om nätterna. Vi har i alla fall börjat tömma vårt lilla rum som så småningom ska bli Liljas. Gästsängen har nu lämnat för att ge lite mer plats. Och det börjar mer och mer bli ett barnrum. En färgglad kristallkrona från IKEA är upphängd. Och jag ritade inte bara en spjälsäng. Precis innan jul lämnade jag en ritning på en bokhylla till Marcus fantastiska morfar. Och sen fick Lilja en fantastisk fin julklapp!
 
/Josefine

Lediga dagar

Jag har verkligen tagit tillvara på de underbara, lediga dagarna vi har haft. M börjar jobbar imorgon och det kommer nästan kännas lite konstigt. Jag har hunnit bli bortskämd med att äta frukost tillsammans, mysiga promenader och det härliga i att inte veta vilken veckodag det är. Vi har under denna lilla semester hunnit med att träffa och umgås med våran familj. I torsdags kom Anna och Erik in och det är alltid lika uppskattat av oss. Dom var på bio medans jag och Lilja kollade in rean på stan (jag köpte en blus, annars blev det mest till Lillan...). På kvällen åt vi på Capri och sen spelade vi Alfapet och bara hade det riktigt jullovsmysigt. Det har blivit en god middag på Nissalund med familen Larsson och två nätter i Långaryd. Och sen sist jag skev så har vi ju firat in det nya året. Innan Lilja kom kunde nyårsfiradet ge mig lite panik, man vill att det ska bli årets fest. I år planerade vi inte särskilt mycket. Bara att det skulle bli bra för Lilja. Och då blev det en fantastisk trevlig kväll. Med fina vänner, 3-rättersknytis (välkomssnittar, hummersoppa med pilgrimsmusslor, oxfile som serverades med potatisgratäng, ugnsstekt sparris och rödvinssky och slutligen desserttapas), quiz om året som gått, småflickor som somnade tryggt, nyårsskål och sen gick gästerna hem en efter en tills det bara var Tobias och Maya kvar som var nattgäster och vipps så var klockan över fyra och vi insåg att snart är det morgon för Lilja... Bildfyrverkeri!
 
Elina, Stella och Maya

Mariax2 dricker välkomsdrink...

Och det smaskades goda snittar!

Mingel i köket...

Jag och min fina Mia!


Fam Örn/Johansson

Dags för varmrätt!

Den som väntar på nåt gott...

Larson och Larsson

Lilla familjen!

Maria och Jonas superproffsiga dessert

Och här har vi dom!

En liten tjej som inte ville somna...

Hela gänget utom två sovande systrar

12-slaget!!!

Gott nytt år!

Fina Kim och Elina

Skål!

Tillslut somnade prinsessan i Marcus famn...
 
/Josefine
 
 

Mitt 2012

Likt tidigare år tänkte jag göra en sammanfattning av det gångna året. 2012 var ett fantastiskt år. Så händelserikt. Så mycket känslor. Lycka. Att få vara mamma är magiskt och just nu njuter jag av varje sekund. Här kommer årets höjdpunkter!
 
Januari:
Vi firade in det nya året hos Maria och Anders. En växande mage började försiktigt puta fram under klänningen. Illamåendet hade lagt sig och jag var inte lika trött som de första veckorna av graviditeten. När jag och Marcus kysste varandra vid 12-slaget var det med stor förväntan inför det kommande året.
 
 
Februari:
Vi var på vårt 3:e ultraljuden och helt plötsligt började allt bli mer verkligt... Jag och Marcus gjorde årets resan tillsammans med mamma, pappa, mormor och morfar. Dublin var destinationen och vi hade mycket trevliga och fina dagar i en mysig stad med mysiga pubar och bra shopping. Jag bytte dock guinnes mot apelsinjuice.

 
Mars:
En månad som mest kom och gick. Mycket jobb magen började växa snabbare och sparkarna blev allt mer kraftfulla.
 
 
April:
En tanke om New York blev en heldag i Köpenhamn. Vårsol och en dag att minnas!
 
Maj:
Maj bjöd på underbart väder. Jag och Marcus åkte på weekend i Göteborg. Vi promenerade i Slottsskogen, var på lyxbio och åt god mat. Och så var vi på IKEA och gjorde inköp till den som vi ännu kallade för Sesam. Solen gjorde att det blev mycket grill med våra vänner.
 
Juni:
Jag började känna mig tung och kämpade igenom mig de sista veckorna på jobbet. Elina och hela tjejligan överraskade med en babyshower och vi firade midsommar i Frösakull.
 
Juli:
9:e juli. Helt plötsligt stod det klart vad som var meningen med livet. Blixtsnabb förälskelse till en liten prinsessa som första tiden trivdes bäst som en liten groda på min och Marcus mage. Jag firade min 25-årsdag som den lyckligaste människan på jorden. Från och med nu är det svårt att välja ut höjdpunkter då varje minut blivit mer betydelsefull. Evelina blev moster och Alicia fick en liten kusin. Lilla familjen firade Mathilda och Leif på deras bröllosfest och vi hade en magisk dag i Båstad.
 
Augusti:
Vi njöt av att få fler veckor hemma tillsammans innan Marcus var tvungen att börja jobba igen. Men innan dess var det mycket mys, härliga kvällar i Grötvik och en dag i Paradiset.
 
September:
Vi fick träffa Elina och Kims lilla prinsessa och plötsligt kändes inte Lilja lika liten längre. Tobias och Maya hade en sagoligt bröllop och veckorna rusade på i en skrämmande fart!
 
 
Oktober:
Underbara dagar. Babysim. Mormor-onsdagar. Babyrytmik. Kusinbus. Och Lilja döps i Långaryds kyrka. Familj och vänner förgyller hennes dag.
November:
Lilja är en liten fisk i vatten och vi dyker varje vecka. Jag har ont hela hösten, men det spelar mindre roll. Jag vaknar alltid glad vilket inte är så konstigt när det ligger en glad liten tjej och en underbar Marcus bredvid. Jag är dessutom omgiven av en familj (jag ser ju både min och Marcus som min) som ger mig massa energi.
 
December:
Ja, här har vi hela familjen. Inget december utan det årliga "Julmyset". Jag har alltid varit fäst vid julen, men kanske är denna jul extra bra... Nya året firade vi in med fina vänner och lilla Lilja var vaken till 12-slaget!
 
Nu är 2013 här. Ett år jag ser fram emot. Jag ska fortsätta gosa med Lilja och se följa hennes utveckling. Umgås med familj och vänner och så har vi redan en resa att se fram emot. 2013 - nu kör vi!
 
Gott nytt år på er!
 
/Josefine

Julkalas nummer 2

Efter en mysig frukost på Nissalund åkte vi vidare upp för julkalas nummer 2. Mera glögg, mera julmat, Tomten kom på besök igen, dans kring granen till pappas musik från dragspelet, tändstickstestet och slutligen Mormors goda Ris a la Malta. En bra dag!
 
/Josefine

Julkalas nummer 1

I år firade vi julen med Marcus sida av släkten hos fam. Bengtsson. En jättefin julaftonskväll. Tomten kom på besök och efter en massa god mat och gotte checkade vi in på hotell Nissalund. Bilder kommer här:


Fina syskonen Bengtsson


Snygga bröder!

Lilja gosade med faster Anna...

Och jag hann prata en massa med min fina svägerska!

Kusinerna hann busa.

Lilja fick sitta i Tomtens knä.

Lilja hade nog varit väldigt snäll...

Erik hjälpte Elsa att bygga ihop Pippihuset.


Och när Lilja somnat efter sin första julafton fick jag och Marcus tid att sitta ner och suga i oss av julen!
 
/Josefine

RSS 2.0